18-03-06

Citaat uit het Humo-interview met Sara de Roo

In de HUMO van deze week stond een interview met Sara de Roo van STAN, maar nu vooral bekend van De Parelvissers. Haar ideeën van theatermaken komen zo goed overeen met de manier waarop wij er tegenaan kijken, dat het hier gewoon moest opgenomen worden. 

 

HUMO 'De Parelvissers' doen zelfs ook een poging hiërarchieloos te werken. Slagen jullie daar nog steeds in?

DE ROO « Ja. We zijn nog steeds een echt collectief, we staan allemaal op dezelfde lijn, ook de mensen achter de bureaus en de technici. Maar we zijn wel gegroeid - we hebben nu drie bureaumedewerkers en drie technici - en ik moet eerlijk zeggen dat het er niet makkelijker op wordt. Om het overzicht te behouden moeten we ieder zijn taak beter omlijnen.»

HUMO Zeven jaar geleden, toen jullie tien jaar bestonden, zei je: 'Zoiets doe je maar een keer in je leven: zo intensief praten, zo investeren, zo ver gaan.' Je dacht ook dat het eindig zou zijn. Toch zijn jullie nog steeds niet ten onder gegaan.

DE ROO « Het jaar na dat gesprek hebben we het moeilijk gehad, hoor. We hebben de beproevingen doorstaan, maar het had geen haar gescheeld. We hebben elkaar wel een tijd lang met rust gelaten, ieder zijn eigen ding laten doen. En langzaam aan is de nieuwsgierigheid naar elkaar teruggekomen. Nu gaan we in april voor het eerst in zeven of acht jaar weer samen - zonder gastacteurs, echt met z'n vieren - het toneel op, en we hebben daar ongelofelijke zin in. Het voelt als zo'n rijkdom, dat we het gehaald hebben, en nu samen kunnen profiteren van alles wat we bevochten hebben.

Wat we met STAN doen is soms ook eigenlijk niet samenwerken maar samenleven.»

 

HUMO In het verleden soms zelf letterlijk. Jeanne Moreau zei me dat werken met degene die je lief hebt heel destructief kan zijn, omdat je dan tijdens het creatieve proces persoonlijke gevoelens gebruikt.

DE ROO « Ja, en toch denk ik dat elk creatief proces een net iets te grote liefde nodig heeft. Ik ben geneigd te zeggen dat je alleen maar samen iets kan maken dat de moeite waard is als je kleine stukjes van jezelf aan iemand anders geeft. Dat doe je niet met iedereen, dat creëert een hechte band en maakt je onvermijdelijk kwetsbaar. Of zo'n samenwerking destructief wordt, hangt af van hoe de ander daarmee omgaat.

 

Meer op www.humo.be

18:16 Gepost door Sigi | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.