17-05-07

Ons Stadje

ons stadje JohanIk weet dat 't in tijden van internet en blogs en email not done is om achter de feiten aan te hollen, maar hier dan toch een postcoïtaal bericht dat eerder als herinnering voor de bezoekers geldt dan als lokmiddel voor nieuwe bezoekers.

 

Eind april begin mei speelde Caleido Cie in De Velinx in Tongeren Ons Stadje van Thornton Wilder.

 

De reden waarom we op voorhand niet gepost hebben op deze blog is de moeilijke repetitieperiode. Tot pakweg een week of twee voor de première wisten we niet of de voorstelling zou gespeeld worden. En het feit dat ons Stadje geen voor de hand liggend stuk is. In de Amerikaanse literatuur is 't een klassieker omdat Wilder in zijn stuk helemaal afstapte van het zogenaamde "toneelrealisme" en onder andere de vierde muur doorbrak en het decor grosso modo achterwege liet. Wat 60 jaar geleden hip was, is dat jammer genoeg nu niet meer, dus voor de "nieuwe" vorm moesten we het niet doen. En voor de inhoud ook niet: in Ons Stadje staat het dagelijkse leven centraal, wat niet echt een garantie is voor een opwindende theateravond. De enige reden waarom ik het wou doen was het derde bedrijf. Ok, ook dat zit vol met belegen moraal en oude ideeën, maar elke keer als ik het las, werd ik erdoor ontroerd.

 

ons stadje Johan en AnAl bij al was de keuze voor dit stuk, ook een keuze voor het experiment. De laatste jaren hadden we vooral zware drama's aangepakt. De bitterzoet van Potter, Lear van Shakespeare... Stevige stukken waar je je tanden kon inzetten. Stukken die je verplichtten diep te graven in je eigen emoties en psyche.

Nu wilden we eens kijken wat we aankonden met een verouderd stuk dat vooral de (ondraaglijke) lichtheid van het bestaan konden weergeven.

 

Of dat gelukt is? Wie weet...

 

ons stadje Marc en Recha

 

 

 

11:23 Gepost door Sigi in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.